Esport på svenska

Aftonbladet Esport

Aftonbladet.se, nu med e-sport

Aftonbladet har startat esportsajt där det just nu rapporteras från världens största esporttävling: LoL Worlds. Aftonbladet Esport har Twitchlänk till  livesändningarna där topplag som Team Solo Mid, Taipei Assassins, SK Gaming, med flera, gör upp om världsmästartiteln i League Of Legends.

Att esport nu tar sig in i svensk ”gammelmedia” är ett tydligt tecken på att intresset för sporten växer – och att mediehusen bedömer att det finns möjlighet att kunna tjäna annonspengar kring det intresset framöver.

Frågan är om esportintresserade tonåringar verkligen kommer att överge Twitch för svenska TV6-sändningar från esportmästerskap? Eller byta ut  sina Reddit feeds för esportnyheter på svenska från Aftonbladet?

Sonen tycker att Aftonbladet Esport ser bra ut: ”Bra med länk till Twitch-streams och en del nyheter jag kan tänka mig att läsa”. Så ett komplement, också för de mest inbitna, kan en ambitiös e-sportsatsning hos Aftonbladet säkert bli.

Sajten skulle också kunna lyfta och bredda esport ur svenskt perspektiv, göra svenska esportlag och -profiler mer kända för en bredare publik. Samarbeten med Madeleine ”Maddelisk” Leander som är kommentator, esportproffs och världsmästare i Starcraft, med esportorganisationen Ninjas In Pyjamas (mest kända för sitt CS:GO-lag och med Team Property som är ett av Sveriges främsta esportlag.

När det är dags att se mästerskap kommer 16-årige sonen  däremot inte titta på TV6 Play, som visar matcher med svenska kommentatorer. ”Jag gillar inte kommentatorerna, de refererar på en för grundläggande nivå”, tycker sonen och håller sig till Twitchsändningarna på engelska. Däremot ser 13-åringens kompisar gärna TV6-sändningarna.

TV6 låter alltså som ett utmärkt tillfälle för alla oss som inte hänger med i kommentatorernas smattrande gaming-engelska och vill förstå lite mer av grunderna i spelen.  Ett bra tillfälle för mig och andra esportföräldrar, som kanske inte hänger med i svängarna i vanliga fall, att kunna snappa upp ett och annat och ryckas med av spänningen.

Så även om de stora mediernas esportsatsningar inte alltid kommer att tilltala hard core-gamers, så kan det säkert bredda intresset i andra målgrupper.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *