Ut och lek – med Pokémon

Barn som inte vill gå ut och leka utan hellre sitter inne och spelar är en klassisk oro/irritation för många föräldrar och något det lätt blir helgbråk kring. För visst vill föräldrar att deras barn ska röra på sig, springa sig glada och svettiga, uppleva saker, träffa kompisar – och allt helst ”på riktigt”, det vill säga på föräldraspråk ”utan skärm”.

Det där med att röra på sig har speltillverkarna hittills gjort en hel del kring, allt från dansmattor, armviftande med Wii, röst- och rörelsestyrda Kinect till möjligheter framöver med Oculus Rift (ett virtual reality-headset uppfunnet av en 22-åring – bra artikel för dig som vill ha koll finns  här i Vanity Fair).
Men det där med att få spelare att gå ut har speltillverkarna inte varit lika bra på. Fick dock tips från ena sonen att det är på väg att hända saker där.

Nästa år släpper The Pokémon Company och Nintendo ett mobilspel där skärmen och spelandet tar dig ut på gatan eller in bland träden. Med Pokémon Go är tanken att du utomhus ska leta upp Pokémonmonster, med hjälp av en app i din mobil (eller med hjälp av ett ”smart” armband som kan köpas). Det blir lite som en skattjakt. När du sedan hittar en Pokémon kan du fånga den, för att samla eller byta.
Reklamfilmen (nedan) visar också att man ska kunna spela mot andra och ihop med andra. Det blir alltså både ”på riktigt” och kan vara socialt  – men med skärm. Oklart än om det här kan bli en möjlig helgkompromiss, men en spännande idé, som jag tror kan gå hem hos spelare som gillar Pokémon i alla fall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *