Fick en fråga…

…på sms från en kompis med en 12-årig son för ett tag sedan (har fungerat som hobbyrådgivare till andra mammor ibland):SMSfråga

Hade en Call of Duty (CoD) diskussion med min nu 15-åriga son för några år sedan, så hade ju varit igenom det lite.

Svarade henne:

SMSsvar

Jag har generellt svårt för realistiska krigsspel som utspelar sig i modern tid. Med min son gällde diskussionen CoD Black Ops, som utspelar sig under Vietnamkriget. Vi kollade gameplaysekvenser på You Tube och när jag såg underjordiska gångar där man skulle smyga runt och skära halsen av Vietkongsoldater fick jag nog. Jag sa att jag inte tycker om att ett fruktansvärt krig med över en miljon döda fungerar som en pikant kuliss för underhållningsvåld och att om han ska spela det spelet så ska han först veta vad det kriget handlade om. Jag erbjöd mig att hjälpa honom leta rätt på fakta om Franska Indokina, bakgrunden till USA:s rädsla för ett kommunistiskt Sydostasien, de amerikanska bombningarna, etc, etc. Inte helt oväntat blev det då väldigt tråkigt. En sur suck och jag förstod att jag var en väldigt jobbig morsa… Tror att han ändå förstod hur jag menade. Kan mycket väl ha varit så att han spelade CoD hos någon kompis sedan, men hemma hos oss är det CoD-stopp, tills han uppnått åldersgränsen för spelet (18 år).

Jag är uppvuxen i ett kollektiv på 70-talet, så det kan vara  en delförklaring till att jag reagerade som jag gjorde…

Att inte bara kolla trailers som spelmarknadsförarna själva gjort på YouTube, utan också gameplay (inspelade sekvenser som spelare själva lägger ut), kan vara bra om du vill göra dig en egen bild av spelen dina barn spelar eller vill spela.

När det gäller andra spel har jag inte varit lika strikt. Ibland rentav slapp. Som med Assassin´s Creed (också 18-årsgräns) som har hittat hem till PS Vita hemma hos oss. Jag tillät det dels för att PS Vita har liten skärm (= mindre läskigt…), att jag är svag för estetiken (Assassin´s Creed-spelen är farligt snygga – bäst klädda i spelvärlden!) och dels för att renässansens Italien, Istanbul under Ottomanska riket eller Amerikanska inbördeskriget inte har riktigt samma laddning som Vietnamkriget för mig. Men Assassin´s Creed-acceptansen avviker från en annan princip jag haft, att det är värre med människor som dödar människor än med människor som dödar aliens, aliens som dödar aliens eller orcher som dödar alver, etc. Jag är inte stenhård med åldersgränser i science fictionspel eller spel som utspelar sig i Sagan om ringen-aktiga miljöer och andra påhittade världar. Vi har flera Halo hemma (16-årsgräns). Så jag är inte helt konsekvent och ganska förhandlingsbar. Men inte när det kommer till CoD.

En reaktion på ”Fick en fråga…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *